Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zajedno za bolje zakone i zdraviji život.

Zastupnik Sinčić u EU Parlamentu postavio pitanje zastarjelih standarda za zaštitu od zračenja

EU Parlament

Objavljeno 30.01.2020. 11:28 - Važne vijesti
sincic eu parlament

Hrvatski zastupnik u Europskom Parlamentu i član parlamentarnog Odbora za okoliš, javno zdravlje sigurnost hrane (ENVI), Ivan Vilibor Sinčić, podigao je na europsku razinu problem zastarjelih standarda zaštite od ne ionizirajućeg zračenja (ICNIRP Guideliness 1998).


Pitanje, na koje je u pismenom obliku zatražen odgovor glasi:


”Sadašnji standardi zaštite od neionizirajućeg zračenja postavljeni su 1998. godine od strane ICNIRP-a, Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja. Oni su propisali standarde zaštite isključivo na temelju termičkih učinaka zračenja uz napomenu kako nema dovoljno podataka i znanstvenih istraživanja da se donesu ograničenja i zbog netermičkih učinaka zračenja. Međutim, posljednjih dvadesetak godina znanost se razvila i napravljen je niz znanstvenih istraživanja, tako znamo, i za neke netermičke učinke – dugoročne, kumulativne, sinergijske i biološke učinke.

Potreba za novim i boljim standardima zaštite nameće s razvojem novih tehnologija kao što su 5G, 6G i 7G i druge. 

Zemlje članice nisu uvijek u stanju zaštiti svoje stanovništvo ni prema sadašnjim standardima. Hrvatska je jedina zemlja EU-a gdje nije potrebna građevinska dozvola za postavljanje baznih stanica (antena). Ministarstvo zdravstva u Hrvatskoj trebalo je po zakonu prije gotovo 10 godina objaviti registar baznih stanica kako bi građani bili zaštićeni i informirani, ali to nije učinjeno.

Institucije Europe davno su donijele akte u svrhu zaštite stanovništva, ali vrijeme je za moderne.

Hoćete li Komisija i kada uzeti u obzir 20 godina razvoja znanosti i predložiti bolje standarde zaštite od neionizirajućeg zračenja koji osim termičkih učinaka uključuju i dugoročne, kumulativne, sinergijske i biološke učinke?”