Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zajedno za bolje zakone i zdraviji život.

Zastupnici u EP prozivaju ICNIRP za sukob interesa, zaštitu interesa korporacija i pritisak za uvođenje 5G

Naše institucije HAKOM i Ministarstvo zdravstva prihvatile su ICNIRP-ove preporuke

Objavljeno 11.07.2020. 22:34 - Važne vijesti
icnirp logo2

Michèle Rivasi i Dr. Klaus Buchner, zastupnici u EP iz grupacije Zelenih/Efa, objavili su opsežnu studiju “The International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection: Conflicts of interest, corporate interests and the push for 5G” u kojoj upozoravaju da granice dozvoljenog zračenja uređaja i postrojenja bežične tehnologije propisuje ICNIRP, privatna njemačka ne vladina organizacija (NGO), koja se sama proglasila „ekspertnom grupom sa znanstvenom misijom“, koju nitko ne kontrolira, nitko ne provjerava sukob interesa kao ni znanstvenu točnost njihovih preporuka (ICNIRP Guideliness).

Zastupnici u EP ističu: “ICNIRP se pretvara da je znanstveno neutralan i da nije zainteresiran za interese telekomunikacijske industrije. Ovom studijom pokazujemo da je to „igranje s istinom“ ili jednostavno laž”. U studiji se citiraju izjave međunarodno relevantnih znanstvenika, među njima i dr.sc. Dariusa Leszczynskog, profesora molekularne biologije i biokemije ( University of Helsinki)  koji kaže: “ICNIRP se može i treba smatrati privatnim klubom gdje članove novog  Glavnog povjerenstva biraju članovi odlazećeg Povjerenstva“.

HAKOM i Ministarstvo zdravstva RH prihvatili su stajalište kako je bežična tehnologija sigurna za zdravlje ukoliko zračenja ne prelaze razine koje je preporučio ICNIRP. 

Navedena studija je na engleskom jeziku, a HUZEZ je pripremio dokument "Što je to ICNIRP?" na hrvatskom jeziku.