Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zajedno za bolje zakone i zdraviji život.

Zakoni štite mobilne operatere, a građane se nepotrebno izlaže jačem zračenju

Građani osjećaju da mobilni operateri mogu postaviti bazne stanice gdje god žele i da ih nema tko zaštititi pred štetnim utjecajem zračenja, isticano je zadnjih godina na brojnim ad hoc organiziranim prosvjedima, blogovima i društvenim mrežama

Objavljeno 08.03.2017. 18:32 - Važne vijesti
bazna stanica vrbani

Na interaktivnoj karti zabilježeni su deseci problematičnih lokacija uz karakteristične komentare građana.

"Na krovu poslovne zgrade DTS-a u Dubrovniku nalazi se pet baznih stanica u visinskoj razini s balkonima stanova u zgradi na adresi Dr. A. Starčevića 20, na horizontalnoj udaljenosti od oko 20 metara. Prvi susjed je iznenada umro (oko 45 godina) od tumora na mozgu, a susjeda (oko 50 godina) iz drugog stana dobila je moždani udar. Na zahtjev stanara obavljena su snimanja zračenja u stanovima, za koje smo obaviješteni da su u granici dopuštenih", jedan je od brojnih komentara.

Viktorija, predstavnica stanara zgrade V. Nazora 19 u Petrinji, žali se da je na ravni krov susjedne zgrade zračne udaljenosti 100 metara od njezina balkona postavljena bazna stanica jednog operatera i poziva: "Očajna sam zbog toga. Što mi je činiti?"

Smatramo da se građani s pravom tako osjećaju jer su "zakoni podešeni za mobilne operatere", a to su najprofitabilnije tvrtke s moćnim lobiranjem, dok je većina građana nedovoljno upućena u probleme i načine kako ih može riješiti. Osnovni je problem da se bazne stanice u Hrvatskoj podižu bez građevinske i lokacijske dozvole, bez potrebe usklađivanja s dokumentima prostornog uređenja, te bez studije utjecaja na okoliš, ističe se na blogu "Neionizirajuće zračenje, zdravlje i okoliš" i dodaje da je Hrvatska po tome jedna od rijetkih zemalja EU i regije.

Sve se to odvija bez informiranja stanovništva, bez javne rasprave i suglasnosti lokalne samouprave, unutar 60 dana, dok je u većini EU članica rok između 90 dana i dvije godine. U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, međutim, tvrde da se antenski stup elektroničke komunikacijske opreme, zajedno s opremom, gradi po pravilniku bez građevinske dozvole, ali na temelju glavnog projekta koji mora sadržavati sve potvrde kao i glavni projekt za koji treba građevinska dozvola. Osim toga, investitor takve građevine dužan je prijaviti početak građenja i osigurati provedbu stručnog nadzora nad građenjem, te po njezinoj izgradnji ishoditi uporabnu dozvolu u skladu s odredbama Zakona o gradnji, kaže se u odgovoru Ministarstva.

Za gradnju su potrebne suglasnosti Ministarstva zdravstva, Agencije za civilno zrakoplovstvo, Ministarstva unutarnjih poslova, Inspekcije zaštite od požara, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i sl.

Na žalbe građana da ne mogu sudjelovati u odlučivanju o postavljanju baznih stanica, iz Ministarstva graditeljstva odgovaraju da to građani mogu ostvariti na razne načine - sudjelovanjem u izradi prostornih planova, izradi ili izmjeni posebnih zakona i podzakonskih akta, a mogu se i prijavom obratiti Građevinskoj inspekciji koja će obaviti nadzor i druge zakonom propisane radnje. 

Ipak, mogućnost sudjelovanja građana tek nominalna, ali ne i stvarna, pa objašnjenje Ministarstva može dovesti građane u zabludu. U praksi, lokaciju postavljanja antenskog stupa određuje operator, a potvrđuje HAKOM. Te se zone u prostorne planove samo precrtavaju – planeri općina ili županija ih ne smiju izmijeniti, čak ni u visoko urbaniziranim, gusto izgrađenim područjima. Ako je operator odredio, a HAKOM prihvatio da se stup smjesti usred naselja, građani to ne mogu promijeniti svojim izjašnjavanjem u postupku izrade prostornih planova.

Cijeli članak pročitajte na Dnevnik.hr.