Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zajedno za bolje zakone i zdraviji život.

Talijanski sud je presudio

Neprikladno korištenje mobitela uzrokovalo je tumor

Objavljeno 24.04.2017. 03:49 - Važne vijesti
mobitela na uhu

Talijanski sud u četvrtak je presudio da je Roberto Romeo dobio tumor na mozgu zbog korištenja službenog mobitela te odredio da će zbog toga dobivati mjesečnu naknadu od tvrtke za koju radi.

Ovo je važna presuda koja je povezala korištenje mobitela i razvoj tumora, zbog čega su je mediji već nazvali povijesnom.

Romeo je dobio mobitel od Telecoma Italije i svakodnevno ga koristio po tri sata tijekom 15 godina. Tijekom vremena dobio je dobroćudni tumor i izgubio sluh na jedno uho.

Sud u sjevernotalijanskom gradu Ivreu odlučio je da mu Telecom mora plaćati godišnju naknadu u iznosu od 7000 eura. Romeovi odvjetnici kažu kako je na presudu vjerojatno utjecalo to što sud nije prihvaćao studije o korištenju mobitela koje su financirale telekomunikacijske tvrtke kao dokaz.

Objašnjenje presude bit će objavljeno sljedećeg tjedna.

„Sat vremena korištenja mobitela na dan smatra se intenzivnim, a ja sam išao debelo preko toga. Nisam protiv mobitela, ali trebalo bi voditi više računa o sigurnosti“, rekao je Romeo, koji nije tužio Telecom Italia, već državnu tvrtku za socijalno osiguranje u kojoj još uvijek radi.

Njegov odvjetnik kaže kako bi se mogle uvesti sigurnosne mjere poput ograničavanja vremena upotrebe mobitela i korištenja slušalica koje smanjuju količinu zračenja.

Agencija za zaštitu potrošača Codacon već je najavila kako će na temelju Romeova slučaja tražiti da na mobitelima u Italiji budu sigurnosna upozorenja poput onih na duhanskim proizvodima te da agencije za zdravstveno i socijalno osiguranje prepoznaju i korištenje mobitela kao zdravstveni rizik.

 

Pročitajte još: