Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zajedno za bolje zakone i zdraviji život.

Stranka gradonačelnika Bandića amandmanom na GUP ukida sve kriterije za postavljanje baznih stanica u Zagrebu

Ukida se odredba da antenski stup mora biti barem 12 m iznad svih zgrada

Objavljeno 07.02.2020. 08:42 - Važne vijesti
stranka gradonacelnika bandica ukida kriterije za postavljanje baznih stanica

Među amandmanima koje je Klub zastupnika MB365 podnio na današnjoj sjednici Gradske skupštine, nalazi se i amandman broj XXVIII kojim se UKIDAJU SVI dosadašnji kriteriji za postavljanje baznih stanica.

Ukida se odredba da antenski stup mora biti barem 12 m iznad svih zgrada u krugu 100 m, a dosadašnje granice zračenja 6,1V/m za jakost električnog polja i 66 mW/m2 drastično se podižu, na 58V/m i 8,9 W/m2 za javne površine, odnosno 24,4V/m i 1,6W/m2 unutar stanova, škola i vrtića.

Operateri ni do sada nisu poštovali GUP, ali s ovim amandmanom građani grada Zagreba neće imati baš nikakvu pravnu mogućnost djelovanja bez obzira koliko nam blizu bila bazna stanica.

Iako je u javnoj raspravi bilo više tisuća zahtjeva građana da se dosadašnji kriteriji ne mijenjaju i iako su ti zahtjevi bili uvaženi u Prijedlogu Konačne odluke, 16 zastupnika stranke MB365 odlučilo je drugačije, a odluku će, po svemu sudeći, podržati i njihovi koalicijski partneri. Ovo je još jedan primjer na kojem se jasno vidi da ova gradska vlast ne vodi brigu o dobrobiti građana nego prije svega o pogodovanju krupnom kapitalu.

Imena gradskih zastupnika MB 365 koji stoje iza ovog amandmana su:

ana stavljenic rukavina Ana Stavljenić-Rukavina
miodrag demo Miodrag Demo
dragica nikolic Dragica Nikolić
irena cajner mraovic Irena Cajner Mraović
ljerka mintas hodak Ljerka Mintas-Hodak
sevko omerbasic Ševko Omerbašić
vojin peric Vojin Perić
radenko tomic Radenko Tomić
natalija prica oreski Natalija Prica Oreški
gordana rusak Gordana Rusak
darko katusa Darko Katuša
grgo jelinic Grgo Jelinić
slavko kojic Slavko Kojić
gzim redzepi Gzim Redžepi
nenad matic Nenad Matić
tamara cubretovic Tamara Čubretović

 

Ako su neki od njih vaši susjedi, poznanici ili prijatelji, pitajte ih zašto su to učinili.

 

U obrazloženju amandmana kojim se ukidaju svi kriteriji za postavljanje baznih stanica, Klub MB365 pozivao se na NEVAŽEĆU UREDBU VLADE iz 2012 g.

Spomenuta Uredba bila je na snazi u lipnju 2016., kada je, uz suglasnost HAKOM-a, donesen GUP i u čl.44 propisani kriteriji da antenski stup mora biti najmanje 12 m iznad svih zgrada u krugu 100m te bitno niže granice zračenja od onih koje propisuje Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja.

10. prosinca 2019. stupio je na snagu ZAKON O OVLASTI VLADE REPUBLIKE HRVATSKE DA UREDBAMA UREĐUJE POJEDINA PITANJA IZ DJELOKRUGA HRVATSKOG SABORA (NN96/18), i sve uredbe vlade koje su bile na snazi, prestale su važiti 30.11. 2019.g. (čl.4)