Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zajedno za bolje zakone i zdraviji život.

Štetna izmjena GUP-a Zagreb

Uklanja se odredba da antenski prihvat mora biti viši najmanje 12 metara od okolnih građevina

Objavljeno 16.06.2019. 15:58 - Važne vijesti
bazna stanica

Nažalost, upravo je u proceduru upućen prijedlog KONAČNE Odluke o izmjenama GUP-a Zagreb, koji sadrži jednu UŽASNU promjenu:

U čl.44 GUP-a mijenja se stavak koji glasi:
"Antenski prihvat mora biti NAJMANJE 12 METARA VIŠI od svih građevina u krugu 100m."
u
"Antenski prihvat mora biti VIŠI od svih postojećih građevina u krugu 100m."
(može biti viši i samo 1 cm, ne treba više biti barem 12 m iznad..)

U praksi to znači:

  • legalizaciju svih krovnih prihvata postavljenih protivno GUP-u (odnosno onih koji nisu 12 m iznad svih zgrada u krugu 100 m)
  • mogućnost "spuštanja" infrastrukture najmanje 12 metara, dakle još bliže stanovima
  • mogućnost postavljanja antena na zgrade niže od okolnih (postolje za stup je cca 4 m, ako je sam stup 10 m, to bi značilo da može doći na zgradu 3 kata nižu od susjedne).

Mislimo da ne moramo objašnjavati što će to značiti kad HAKOM uskoro odobri komercijalnu upotrebu 5G (umjesto dosadašnjih 2,4 GHz, imat ćemo 3,8 GHz i 26 GHz). Samo za primjer, u regiji Bruxelles je zaustavljeno uvođenje 5G (ministrica zažtite okoliša je izjavila "građani Bruxellesa nisu pokusni kunići čije zdravlje mogu prodati za profit"), a isto su napravili kantoni Geneva, Vaud i još neki u Švicarskoj. Dodatna informacija je da je dozvoljeno zračenje U Bruxellesu 24 mW/m2, a u Hrvatskoj na javnim površinama 8,9W/m2, u stanovima 1,6 W/m2 (gustoća snage elektromagnetskog polja). U Zagrebu je GUP-om granica snižena na 66mW/m2 (kao u Švicarskoj), ali MZ to ne priznaje - iako u njihovom pravilniku piše da se granice zračenja mogu odrediti i posebnim propisom.

Predložena izmjena GUP-a Zagreb nikako ne bi smjela biti prihvaćena u Gradskoj Skupštini jer predstavlja nasilje nad Zagrebom i zdravljem njegovih građana.

O ovom prijedlogu nije bila provedena javna rasprava.

Postojeći kriteriji u GUP su uneseni 2016 g., nakon što su građani u javnoj raspravi 2014 g. dali nekoliko tisuća primjedaba kojima su tražili reguliranje načina postavljanja baznih stanica.

potpis Molimo potpišite peticiju kako bismo spriječili ovu štetnu izmjenu GUP-a (čak i ako niste iz Zagreba).

Također Vas molimo da ovu peticiju podijelite sa što više prijatelja i poznanika.