Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zajedno za bolje zakone i zdraviji život.

Peticija za zaustavljanje testiranja 5G mreže u Zagrebu

Poziv na podršku Prijedloga zaključka o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije

Objavljeno 28.08.2020. 09:04 - Važne vijesti
odasiljaci za mobitele

Na sjednici Skupštine Grada Zagreba, 10.09.2020. naći će se Prijedlog zaključka o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije, koji je podnio Klub zastupnika SDP-a (točka 53).

Predlaže se da Skupština izrazi nezadovoljstvo kršenjem GUP-a, radom baznih stanica bez uporabnih dozvola, nadogradnjom takve infrastrukture te zabrani testiranje 5G prije predstavljanja Studije o utjecaju na zdravlje, okoliš i prostor.

pdf icon Prijedlog zaključka

pdf icon Obrazloženje

Na taj je prijedlog uslijedila žestoka i nervozna reakcija teleoperatera, koji su ga nazvali “šašavim i prilično nezakonitim”.

Teleoperateri očito smatraju kako bi Skupština trebala izraziti zadovoljstvo kršenjem GUP-a, nadogradnjom baznih stanica bez uporabnih dozvola, pozdraviti testiranje 5G bez izrade studije utjecaja na zdravlje.

Oni uvjeravaju javnost kako Grad Zagreb nema pravo REGULIRATI način postavljanja baznih stanica, na način da osim razvoja mreže, štiti i zdravlje svojih građana, da takvo pravo pripada samo građanima Bruxellesa, Geneve, Beča, Pariza, Rima… 

HUZEZ je pokrenuo on-line peticiju podrške Prijedlogu zaključka o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije i poziva građane Zagreba da njezinim potpisivanjem izraze svoj stav.

potpis Peticija