Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zajedno za bolje zakone i zdraviji život.

Nova istraživanja povezuju mobitele sa zdravstvenim problemima u djece

Istraživači u Baltimoru kažu da su dokazi jasni, djeca su u velikoj opasnosti.

Objavljeno 05.05.2016. 10:30 - Važne vijesti
zracenje2

Baltimore (WJZ) - Godinama smo slušali o mogućim vezama između korištenja mobitela i raka. Ovaj tjedan, istraživači u Baltimoru kažu da su dokazi jasni, djeca su u velikoj opasnosti. Studije povezuju mobitele sa zdravstvenim problema u djece. Zato stručnjaci očekuju oprez posebno od roditelja i trudnica. Mobiteli su dio naših životima svaki dan, a razlog su za zabrinutost za istraživače koji ih vide kao zdravstveni rizik - posebno za dojenčad i djecu.
"Težina dokaza je jasna: mobiteli uzrokuju rak mozga", rekla je dr. Devra Davis, predsjednica Environmental Health Trust. Dr. Davis kaže da mladi mozak upija dvostruku više zračenja nego odrasla osoba. Liječnici i znanstvenici iz cijele zemlje govore o tom pitanju tijekom pedijatrijske konferencije u kongresnom centru Baltimore. Panelisti su također otkrili vezu između izloženosti zračenja mobitela i drugih zdravstvenih problema.

"Postoji veza između korištenja mobitela u trudnoći i problema u ponašanju njihove djece", rekao je dr. Hugh Taylor, Yale School of Medicine.
"Ovi uređaji utječu naše obiteljske odnose, jer prosječna mama ili tata će provjeriti svoje telefone 60 do 110 puta dnevno", kaže dr. Catherine Steiner-Adair, klinički psiholog. Liječnici kažu da mozak djeteta, čak i dok je u maternici posebno ranjiv. "Držite telefon dalje od trbuha - osobito prema kraju trudnoće", kaže dr. Davis. Stručnjaci kažu da držanje telefona čak i nekoliko inča dalje može smanjiti rizik. Oni preporučuju korištenje slušalica, a kada niste na telefonu držite ga što dalje od sebe.
Neki istraživači kažu da SAD zaostaje za drugim zemljama kada je riječ o istraživanju i prevenciji od zračenja.
Environmental Health Trust poziva proizvođače mobitela i bežičnih usluga kako bi pomogli Research Fund o tome kako liječiti i spriječiti izloženost zračenju.

Pročitajte ovdje.