Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zajedno za bolje zakone i zdraviji život.

Kolektivna tužba

HUZEZ pokreće kolektivnu tužbu protiv Point-a

Objavljeno 15.09.2018. 09:27 - Važne vijesti
point shopping centar vrbani nove antene

Poštovani susjedi i stanovnici naselja Vrbani!

Neki su od vas već i sami primijetili da se od kraja kolovoza i tijekom ovoga mjeseca odvijaju intenzivni radovi postavljanja novih baznih stanica teleoperatera na krovu Shopping centra Point.

Stare antene, koje su tamo stajale izvan funkcije proteklih pet godina, uklonjene su, a na krov Pointa postavljene su dvije nove skupine antena. Nove se antene ne vide jer su skrivene u cilindrične „dimnjake“. Smještene na sjevernom i jugozapadnom dijelu krova.

Psihološki je efekt ovime umanjen, međutim zdravstveni su rizici povećani budući da su ove antene smještene nisko te snop elektromagnetskog zračenja prolazi kroz stanove naselja te vrtić i školu.

Point i teleoperateri jasno pokazuju da ih stav građana o antenama ne zanima te da ih nije briga za zdravlje stanovnika Vrbana, prije svega djece koja u naselju borave cijeli dan - u vrtiću/školi, stanovima i vanjskim površinama gdje provode slobodno vrijeme.

Postavljanjem antena na ovakav način Point i teleoperateri svjesno i grubo krše odredbe GUP-a grada Zagreba i Zakona o zaštiti okoliša, kojima se izričito zabranjuje njihovo postavljanje na ovakav način.

U ovoj situaciji, kada institucije nadležne za izdavanje odobrenja za rad baznih stanica i nadzor nad njihovim postavljanjem ne reagiraju kao što bi trebale prema zakonu, Udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) odlučila je pokrenuti kolektivnu tužbu protiv Pointa i teleoperatera kojom će se tražiti uklanjanje baznih stanica iz naselja.

Ovim vas putem pozivamo da se učlanite u Udrugu kako biste podržali aktivnosti udruge, posebice troškove ove tužbe jer bi se uplatom članarina financirao planirani sudski proces. Napominjemo da ovime ne preuzimate niti financijske niti bilo kakve druge obveze bez obzira na ishod postupka.

Sve informacije o postupku učlanjenja, tijeku postupka i radu Udruge možete naći na web stranici udruge, kao i na Facebook stranici.