Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zajedno za bolje zakone i zdraviji život.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) demantira objavu iz “Financial Times” kako je Švicarska zaustavila 5G, a HUZEZ je smatra točnom, evo i zašto

Uz trenutne izuzetno niske granice zračenja i "zone isključenja" u praksi je nemoguće uspostaviti kvalitetnu 5G mrežu

Objavljeno 27.02.2020. 11:50 - Važne vijesti
swiss halt 5g rollout

Magazin „Financial Times“ objavio je 12.02.2020. članak pod naslovom „Švicarska zaustavlja uvođenje 5G zbog zabrinutosti za zdravlje".

HUZEZ je prenio tu objavu uz pojašnjenje da Švicarska ima niske dopuštene razine zračenja.

Istaknuli smo kako Nacionalna agencija za okoliš (BAFU), nije izrijekom navela da zaustavlja 5G, ali upozorava da se moraju poštivati važeći propisi kako u pogledu smještaja baznih stanica, kao i u pogledu jačine zračenja. To isto potvrđuje HUP u svojoj objavi napominjući da treba poštovati propisane odredbe nižih razina.

Ključno je pitanje da li se uz restriktivne švicarske propise može uvesti 5G mreža i ostvariti njezina funkcionalnost ili ne?

U studiji “Impact of EMF limits on 5G network roll-out” prezentiranoj na ”ITU Workshop on 5G, EMF & Health, Warsaw, December 5, 2017” industrija navodi da uz granice zračenja od 0,1 W/m2 uvođenje 5G je ogromni problem ili čak nemoguće.

S obzirom da su dopuštene granice zračenja u Švicarskoj znatno ispod navedene vrijednosti, te da postoji „zona isključenja“ za postavljanje baznih stanica, u praksi je vijest koju je objavio “Financial Times” točna. HUZEZ je u svojoj objavi otišao još korak dalje i precizno naveo o čemu se radi i objasnio trenutnu situaciju u Švicarskoj. Neovisno o ovome, za sada je nekoliko švicarskih kantona zaista donijelo administrativnu zabranu daljnjeg testiranja i puštanja u pogon 5G mreža. Pretpostavljamo da je između ostalog i na to mislio HUP kada govori o „kompliciranim odnosima lokalne i konfederalne vlasti“.

Nije nam poznato da je vijest FT itko iz Švicarske demantirao (BAFU ili Švicarska udruga poslodavaca).

Pokušaj demantija članka iz FT objavljen je na "pro-industrial" portalu "Mobile World Live", ali portal se kod toga poziva samo na neimenovani izvor ("Environmental officials in Switzerland"), ne navodi nikakva imena niti poveznice pa to HUZEZ smatra pokušajem korporativnog lobija da umanji značaj ove izuzetno važne vijesti.

Pretpostavljamo da je upravo objava tog portala bila podloga HUP-u za objavljeni demanti.